Vstup Chorvátska do EÚ je signálom nádeje pre ďalšie balkánske krajiny

01.07.2013 Bratislava

Bratislava 1. júla (TASR) - Dnešný vstup Chorvátska do Európskej únie je dôležitým medzníkom pri rozširovaní spoločného európskeho projektu a pozitívnym signálom nádeje aj pre ďalšie krajiny regiónu západného Balkánu. Pre TASR to uviedol podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

"Vítame Chorvátsko na našej spoločnej európskej lodi a tešíme sa z tejto významnej udalosti. Význam tohto kroku je pre nás zvýraznený udalosťami zo začiatku eurointegračných rokovaní, ktoré presadil vtedajší slovenský premiér Mikuláš Dzurinda," vyhlásil Štefanec. Dodal, že Dzurindova úloha na európskej ceste Chorvátska je "pre históriu zapísaná aj udelením najvyššieho chorvátskeho štátneho vyznamenania Radu kráľovnej Jeleny".

Chorvátske členstvo v Európskej únii je podľa Štefanca významné nielen pre krajiny, ktoré ešte v 90. rokoch minulého storočia bojovali, ale aj pre našich občanov, ktorí s obľubou navštevujú pobrežie Jadranu. "Aj pri tejto významnej príležitosti rozšírenia EÚ po šesť a pol roku si uvedomujeme, že členstvo v EÚ znamená pre každú krajinu nové šance a príležitosti. Podmienky na lepší život občanov ale tiež súvisia s realizáciou potrebných reforiem a dodržiavaním pravidiel, ktoré vždy na európskej úrovni presadzujeme," uzavrel Štefanec.

K vstupu Chorvátska do EÚ zablahoželal aj predseda KDH Ján Figeľ. Pridal sa tiež k myšlienke, že prijatie Chorvátska do EÚ by malo prispieť k zmiereniu, spojeniu a integrácii krajín západného Balkánu. Vstup Chorvátska do EÚ by podľa Figeľa mal byť akousi bránou pre tento proces. "Nádejou, že aj ďalšie krajiny tohto regiónu sa stanú súčasťou nového priestoru stability," uviedol Figeľ.

Predseda KHD pripomenul, že Slovensko výrazne podporovalo vstup balkánskej krajiny do európskeho spoločenstva. "Chorvátske ambície sme podporovali cez odovzdávanie skúseností, podporu i náš postoj v samotnom procese ratifikácie, keď Slovensko vyjadrilo svoj súhlas s prijatím medzi prvými štátmi únie," dodal Figeľ.
 

Vyberte región